Araçlarda Ağır Hasar Kaydı Ne Demektir?

İkinci el araç alımında güvenin adresi Tanoto2 ailesi olarak hazırlamış olduğumuz içeriğimizde ağır hasar kaydı bulunan araçlara dair bilinmesi gereken önemli noktalara yer veriyoruz. Yazımızı sonuna dek okuyarak, satın alma kararını önemli ölçüde etkileyen bu tür araçlarla ilgili merak ettiğiniz ya da öğrenmenizde fayda olan tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Buna ek olarak, eğer yeni bir araç satın almadan önce halihazırda kullanmış olduğunuz otomobili satışa çıkarmak istiyor fakat buna zaman ayırmakta zorlanıyorsanız, Konsinye Satış Ne Demek? 5 Maddede Konsinye Araç Satışı başlıklı yazımız bu konuda size fayda sağlayabilir.

Ağır Hasar Kaydı Ne Demektir?

Trafiğe çıkan araçların her biri, çeşitli nedenlerden dolayı istemeden de olsa trafik güvenliğini tehlikeye atacak bir kazaya karışabilirler. Bu kazalar kimi zaman yalnızca maddi hasar ile sonuçlanırken bazen de yaralanmalara ve can kayıplarına neden olur.

Herhangi bir kaza sonucunda zarar gören araçların aldığı hasar, ilk olarak ekspertizler tarafından detaylı bir biçimde incelenir. Yapılan incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda araçta bulunan hasar oranına karar verilerek bu oran TRAMER sistemine hasar kaydı olarak işlenir.

Bu doğrultuda ağır hasar kaydı ne demektir sorusunu Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin kısaltması olarak da bilinen TRAMER sistemine kaydedilen ağır hasarlar şeklinde yanıtlamak doğru olacaktır.

Bir aracın ağır hasarlı kabul edilmesi için aracın hem görünen hem de görünmeyen bölümlerinde %70 oranında hasar almış olması gerekir.

Hasarlı araçlarda ortaya çıkan maddi zararların bedeli, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra eğer uygun görülüyor ise kasko şirketlerinden temin edilebilmektedir.

TRAMER sistemi üzerinden, trafiğe çıkan tüm araçların büyük ve küçük ölçekli hasar kayıtlarına erişmek mümkündür. Bu hem aracın değerinin en doğru şekilde belirlenmesine hem de ikinci el araç almak isteyen adayların daha güvenilir bir alışveriş deneyimi yaşamalarına yardımcı olur.

Eğer ikinci el araç satın almak ya da aracınızı satmak istiyorsanız, kaza yapan ya da satışa sunulan araçların değerini belirlemeye yardımcı olan ekspertiz raporuna dair detaylı bilgi sahibi olmanızda fayda var.

Bu konuya dair kapsamlı bilgi edinmek için Araç Ekspertiz Raporu Nedir? Nasıl Alınır? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ağır Hasar Kaydı Türleri

Ağır hasar kaydı, değişensiz ve bedelsiz olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrılır. Yazımızın bundan sonraki bölümlerinde bu kavramların tanımını bulacak, ağır hasar kaydına dair bilmeniz gereken diğer ayrıntıları öğreneceksiniz.

Bedelsiz Ağır Hasar Kaydı Ne Demektir?

Bedelsiz ağır hasar kaydı, trafiğe çıkan iki otomobilin çarpışması şeklinde yaşanan bir kazada, hatası olmayan aracın masraflarının diğer otomobilin sigorta şirketi tarafından ödenmesi şeklinde açıklanabilir.

Bedelsiz ağır hasar kaydı bulunan araçlarla ilgili bilinmesi gereken en önemli ayrıntı, bu otomobillerin asıl hasarının TRAMER kaydında net olarak çıkamayabileceğidir. Bedelsiz ağır hasar kaydı bulunan bir aracın satın alınmak istenmesi durumunda yapılması gereken ilk şey ekspertiz raporu almak olmalıdır.

Değişensiz Ağır Hasar Kaydı Ne Demektir?

Değişen, herhangi bir arıza ya da kaza sonucunda araçta bulunan parçaların birinin ya da birkaçının değişme uğradığını anlatan bir kavramdır. Değişensiz ağır hasar kaydı ise aracın ağır hasar alması fakat aldığı hasar sonucunda değişen herhangi bir parçası olmaması şeklinde açıklanabilir.

Değişensiz ağır hasar kaydı olan araçların parçalarında ortaya çıkan sonuçlar değişim değil onarım yoluyla ortadan kaldırılır.

Ağır Hasar Kaydı Nasıl Anlaşılır?

2. el araba piyasasını araştıran kişilerin ya da yakın zamanda aracıyla büyük bir kaza atlatan kişilerin ağır hasar kaydı ile ilgili akıllarını kurcalayan pek çok konu olduğu bir gerçek. Bu konulardan bir tanesi de dış görünüşünde herhangi bir şey olmayan araçların ağır hasar kayıtlı olup olmadığının nasıl anlaşılacağıdır.

Ağır hasar sorgulama işlemi, bir aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığı, TRAMER kaydının sorgulanması yoluyla kolayca anlaşılabilir. Tüm araçların hasar kayıtlarının yer aldığı TRAMER sisteminde çok geçmiş dönemlerin bilgileri dahi yer aldığından aracın en eski kayıtlarına bile ulaşmanız mümkündür.

TRAMER kaydını sorguladığınız hasarlı araçlarda parça değişikliği yapılıp yapılmadığını ya da değiştirilen parçaların hangi tarihlerde işlem gördüğünü bu sistem üzerinden güvenilir bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Özellikle de ikinci el araç alışverişlerinde ileride herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına bu işlemi atlamamanız önerilir.

Ağır Hasar Kaydı ve Pert Kaydı Aynı Anlama Mı Gelir?

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi ağır hasar kaydı, bir aracın iç aksamlarında ya da dış görünüşünde meydana gelen, büyük boyutlu hasarların kaydıdır. Bu doğrultuda ikinci araç satın almak isteyen fakat piyasadaki araçlara güvenemeyen kişiler pert kategorisindeki bir aracı satın almaktan korkarlar. Peki ama ağır hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey midir?
Bir aracın ağır hasarlı sayılması için hasar oranının en çok %70 olması gerekir. Hasar oranı %70’in üzerinde olan araçlar pert araç sınıfında değerlendirilirler. Pert kaydı ve ağır hasar kaydının arasındaki fark aslında tam olarak budur.

Öte yandan hem pert kayıtlı araçlar hem de ağır hasar kayıtlı araçlar, trafik güvenliğini tehlikeye atabilme riskleri olduğundan tehlikeli araç olarak kabul edilirler. Ağır hasar kaydı bulunan araçların trafiğe çıkması yasak olmasa da risklidir ve onarımının yapılmış olması beklenir. Bununla birlikte pert kayıtlı araçlar ise trafikten men edilirler.

Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır Mı?

Geçirdiği kaza sonucu ağır hasarlı olarak kabul edilen araçlar satışa sunulurken aynı segmentteki diğer araçlara göre çok daha düşük ücretlerle fiyatlandırılırlar. Bu da ikinci el araç satın almak isteyen fakat bütçesi çok yüksek olmayan kişiler için hem cezbedici olmakta hem de zihinlerinde bazı soru işaretleri oluşturmaktadır.

Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.

Öte yandan üzerinde durulması gereken bir diğer konu da bazı araçlar kazadan sonra gerektiği gibi onarılmış olsa dahi ilerleyen süreçte ortaya bazı sorunlar çıkabileceği. Bu doğrultuda karar verirken bu ihtimal de göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu yazımızda sizler için ağır hasar kaydı ne demektir sorusunu yanıtlayarak bu konuyu tüm detaylarıyla inceledik. Umarız bu konu ile ilgili akıllarda dolaşan soru işaretlerini giderebilmişizdir.
Son olarak ikinci el araç satın almak istiyorsanız aradığınız her marka ve model aracı Tanoto 2. el’de bulabileceğinizin de altını çizelim. Üstelik seçtiğiniz aracın detaylı olarak incelenmesini istiyorsanız Tanoto ekspertiz hizmetinden de yararlanabilirsiniz.