Araba Satmanın Püf Noktaları Nelerdir?

İkinci el araç dünyasının öncü markası Tanoto 2.el ailesi olarak içeriğimizde, otomobilini satışa çıkarmak isteyen araç sahipleri için işe yarar ipuçlarını sıralıyoruz. Yazımızı sonuna dek okuyarak, araç satışı ile ilgili size fayda sağlayacak pek çok ayrıntıyı öğrenebilirsiniz!

Ek olarak, araç satın almak isteyen kişilerin merak ettiği konuların başında gelen değişen parçalar ile ilgili bilmediklerinizi Bir Araçta Değişen Parça Olduğu Nasıl Anlaşılır? başlıklı yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Araba Satarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç satışı da tıpkı otomobil alımı gibi dikkate alınması gereken pek çok hususun olduğu bir süreç. Eğer siz de aracınızı satışa çıkarmayı düşünüyorsanız, otomobilinizi değer kaybetmeden ve en zahmetsiz şekilde satabilmek için çeşitli püf noktalara ihtiyacınız var demektir.

Peki araba sarmanın püf noktaları nelerdir? İşte yanıtı!

1. Aracınızın Satış Fiyatını Belirleyin

Aracınızı satışa çıkarmak için ilk yapmanız gereken aracınızın satış fiyatına karar vermek olmalıdır. Aracınızın değerini belirlemek için ise piyasada aracınızla aynı marka ve modele sahip diğer araçların durumunu ve fiyatlarını incelemeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
İkinci el araç satışında, aracın fiyatının alıcılar için en önemli ayrıntılardan biri olduğunu unutmamalısınız. Aracınızın değerini;

  1. Kullanım durumuna,
  2. Aracın kilometre bilgisine,
  3. Otomotiv piyasasındaki eğilimlere göre belirleyebilirsiniz.

2. Aracınızın Bakım ve Onarımını Yaptırın

Bir aracın bakım ve onarımlarının düzenli olarak yaptırılması, aracın değerinin düşmesini engelleyen en önemli faktörlerden bir tanesidir. Bu nedenle satışa koymadan önce mutlaka aracınızı muayeneye götürerek çalışma sisteminde herhangi bir aksaklık olup olmadığını öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Eğer satacağınız otomobilde herhangi bir problem var ise bu durum aracın değerini düşürecektir. Bu nedenle  araç muayenesi sonucunda karşılaştığınız sorunları hızlı bir biçimde gidermelisiniz. Böylece aracınızın değer kaybetmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Buna ek olarak aracınızı kullandığınız süre boyunca bakımlarını aksatmadan yaptırdıysanız alıcılara bunu da belirtmenizi tavsiye ederiz.

Araç muayene konusunda dair daha kapsamlı bilgi edinmek için Muayenesi Olmayan Aracın Satışı Yapılabilir Mi? başlıklı içeriğimize de mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.

3. Lastik Kontrolünü Es Geçmeyin

 Araç satışında önem taşıyan konulardan bir tanesi de lastiklerin durumudur. Çünkü lastikler, hem aracın fiyatını belirlemekte hem de alıcılara aracın güvenilir olup olmadığına dair fikir vermektedirler. Bu nedenle lastiklerin iyi durumda olması kritik öneme sahiptir.

Bu doğrultuda eğer aracınızın lastikleri eski veya kullanılamaz durumda ise aracınızı satışa çıkarmadan önce lastiklerini yenilemenizi tavsiye ederiz. Buna ek olarak lastikler, eski olmadıkları halde bakımsız görünüyor ise araç lastiklerini iyice temizlemeyi ve eskisi gibi görünmelerini sağlamayı ihmal etmemelisiniz.

4. Aracın Motoru İle İlgilenin

Bir aracın motorunun iyi durumda olması, araç ile ilgili pek çok konuda güven sağlama noktasında değerlidir. Bu nedenle aracınızı satmaya karar verdiğinizde, motorda herhangi bir problem olmadığından emin olmanızz da araba satmanın püf noktaları arasında yer almaktadır.

Eğer motorun kapağında motor yağı birikmişse, kapaktaki ve etrafındakileri yağ döküntülerini temizlemeniz gerekir. Ek olarak eğer motor yağı azalmışsa bu yağı değiştirebilirsiniz.
Motor temizliği sırasında meydana gelecek herhangi bir kazayı engellemek adına dilerseniz bu aşamada bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.

5. Otomobilinizin Temizliğine Özen Gösterin 

Bir aracın içinin ve dışının temiz görünmesi, alıcıların karar verme sürecinde oldukça etkilidir. Eğer aracınızı satmaya karar verdiyseniz, hem aracı satışa koymak için fotoğraflarını çekerken hem de aracınızı satın almak isteyen kişiler aracı yakından görmek istediklerinde otomobilinizin gerçekten temiz olduğundan emin olmalısınız.

Aracın koltukları, paspası ve plastik yüzeyleri iç kısmında temizliği en çok dikkat çeken parçalar arasında yer almaktadır.

6. Araca Ait Borçları Ödeyin

Araba satmanın püf noktaları arasında yer alan bir diğer madde de araç üzerinde bulunan tüm borçların ödenmesidir. Bu nedenle aracınızı satmaya karar verdiğinizde aracın vergi borcunun bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Eğer aracınıza ait ödenmemiş Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu ya da Trafik Sigortası borcu var ise aracınızın satış işlemlerini gerçekleştirmek için bunları ödemiş olmanız zorunludur.

Ek olarak ödediğiniz vergi ve masrafların faturalarını her zaman araçta bulundurmak, satış işlemleri esnasında işinizi kolaylaştıracaktır.

7. Alıcılara Karşı Dürüst Olun

Aracınızın hem iyi hem de kötü yönleri ile ilgili dürüst olmanız, arabanızı satın almak isteyen kişilerde güven oluşturacaktır. Bu nedenle aracın değerinin düşmesinden kaçındığınız için alıcılara eksik ya da yanlış bilgiler vermemenizin uygun olmayacağının altını çizelim.

Aracınıza ait hali hazırda sizin de farkında olmadığınız hasar ve eksiklikler var ise bunlar zaten ekspertiz incelemelerinde ortaya çıkacaktır.

Otomobilini satın almak isteyenlerin bu süreçte en çok çekindikleri konulardan bir tanesi de beğendikleri aracın kilometresinin orijinal olup olmadığıdır.

Bu konuya dair merak ettikleriniz var ise Araçlarda Kilometrenin Düşürüldüğü Nasıl Anlaşılır? başlıklı yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.

Araba satmanın püf noktaları ile ilgili sizlerle paylaşmış olduğumuz önerileri göz önünde bulundurarak aracınızı değerine uygun biçimde ve kolaylıkla satabilirsiniz.

Buna ek olarak, eğer aracınızı satma sürecinde güvenilir bir çözüm ortağı arıyorsanız, Tanoto 2. el’in Araç Satmak İstiyorum sayfasındaki formu doldurarak iletişime geçebilirsiniz. Öte yandan  aracınızı sattıktan sonra yeni bir araç satın almak için zaman kaybetmemek adına dilerseniz takas yöntemini de tercih edebilirsiniz.

Hem araç satın alma ihtiyaçlarınızda hem de aracınızı satmak istediğinizde her marka araç ile hizmet veren ikinci el araç dünyasının öncü markası Tanoto 2’yi güvenle tercih edebileceğinizin de altını çizelim.