Araç Ekspertiz Raporu Nedir? Nasıl Alınır?

İkinci el araç satın almaya karar veren kişiler için satın almak istedikleri aracın yalnızca dışarıdan bakıldığında iyi görünmesi yeterli bir kriter olmamalıdır. Aracın daha önce herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı, teknik aksamlarının doğru çalışıp çalışmadığı ya da araçta gözle fark edilmeyen bir hasar olup olmadığı ancak detaylı olarak yapılan incelemeler sonucunda anlaşılmaktadır.
Bu konuda uzman kişilerin yapmış olduğu değerlendirmeler doğrultusunda, aracın hem olması gereken satış fiyatı belirlenmekte hem de sahip olduğu özellikler alıcıların satın alma kararını etkilemektedir.

Araç Ekspertiz Raporu Nedir?

Araç ekspertiz raporu nedir sorusunu yanıtlamadan önce pek çok farklı sektörde kullanılan ve satışa sunulan malların değeri hakkında bilgi sahibi olmaya yardımcı olan ekspertiz kavramını ele almak daha faydalı olacaktır.

Ekspertiz aslında, eksper adı verilen bilirkişiler tarafından çeşitli cihazlarla yapılan bir tür inceleme işlemidir. İnceleme yaptığı alanda uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen ekspertiz işlemi, sunmuş olduğu bilgiler açısından farklı şekillerde uygulanabilmektedir.

Araç ekspertiz raporu nedir sorusunu genel hatları ile ele almak gerekirse ise bu soruya, otomotiv konusunda uzman kişilerin ikinci el aracı bir bütün olarak kontrol etmesi ve raporlaması şeklinde cevap verebiliriz.

Sigorta, banka, gayrimenkul gibi farklı sektörlerde alınan eksper hizmetinin en çok tercih edildiği alanlardan bir tanesi de ikinci el araç piyasasıdır. İkinci el araç satın almak isteyen kişilere aracın olumlu ve olumsuz yönlerine ek olarak satışı için gereken değer ile ilgili de fikir veren araç ekspertiz raporu, alıcılar için olası riskleri minimuma indirmektedir.

Araç Ekspertiz Raporu Ne İşe Yarar?

İçinde bulunduğumuz dönemde sıfır araç fiyatlarının giderek yükselmesi, araç sahibi olmak isteyen kişileri ikinci el araç arayışına itmektedir. Elbette bu doğrultuda araç satın alacak olan kişiler için aracın gerçek değerinde satılıp satılmadığı ya da herhangi bir hasarının olup olmadığı son derece önemli ayrıntılardır.

Alıcıların, ikinci el araçlar ile ilgili zihinlerinde dolaşan soruları yanıtlamak amacıyla alınan ekspertiz raporunun aslında ne işe yaradığını aşağıdaki gibi listelemek mümkün:

  1. Araç ekspertiz raporu, ikinci el araçların teknik özellikleri ile alakalı bilgi edinmeye yardımcı olmaktadır. Aracın motorunun düzgün çalışıp çalışmadığı eksperler tarafından hazırlanan rapordan öğrenilebilir.
  2. Buna ek olarak, aracın motorunda değişen var ise ya da motorda aracın değerini düşürecek herhangi bir problem bulunuyorsa bunların tümü eksper uzmanları tarafından yapılan incelemelerde ortaya çıkmaktadır.
  3. Oto ekspertiz raporu alıcılara, aracın bagajında; koltuklarında; direksiyonunda ya da bagajında herhangi bir sorun olup olmadığı konusunda da bilgi vermektedir.
  4. Güvenli bir sürüş deneyimi için hayati öneme sahip olan frenlerin durumu da ekspertiz raporu ile belirlenebilmektedir.
  5. Aracın boyasının orijinal olup olmadığı ekspertiz tarafından sunulan raporda yer almaktadır.
  6. Büyüklüğüne göre bir aracın değerini önemli ölçüde düşüren hasar kayıtları da eksper tarafından yapılan incelemeler sonucu anlaşılmakta ve aracın daha önce herhangi bir kaza geçirip geçirmediği tespit edilebilmektedir.
  7. Araç ekspertiz raporunun sağlamış olduğu faydalardan bir diğeri de yapılan süspansiyon testi ile aracın yol tutuşunun ölçümlenmesidir.

Ekspertiz raporunun detaylandırıldığı araç muayenesi, hem araç satın almak isteyenler için hem de aracını satışa çıkarmak isteyenler için son derece önemlidir. Muayenesi olmayan aracın satılıp satılamayacağını öğrenmek için Muayenesi Olmayan Aracın Satışı Yapılabilir Mi? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Araç ekspertiz raporu nedir ve ne işe yarar sorularını yanıtladıktan sonra dilerseniz ekspertiz raporunun nasıl alındığına dair bilgilendirme yapalım.

Araç Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?

Araç ekspertiz raporlarının, yetkili servislerde bulunan uzman eksperler tarafından alınması ikinci el araçların değerinin doğru belirlenmesi noktasında kritik öneme sahiptir. Çünkü sahip olduğu teknik bilgiler doğrultusunda uzman kişiler tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmelerin güvenilirliği; bu konu hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmayan kişilerin yapmış olduğu açıklamalardan çok daha yüksektir.

Bu doğrultuda beğendiğiniz ikinci el araç için yetkili servislere müracaat ederek uzman eksperlerin seçmiş olduğunuz aracı, özel ekipmanları ile detaylı olarak incelemelerini ve görüşlerini bir rapor ile birlikte sunmalarını istemeniz gerekmektedir.

Ekspertiz raporu almadan önce seçeceğiniz bilirkişinin bu konuda uzman olması gerektiğinin tekrar altını çizelim. Satın alacağınız aracın meblağı düşünüldüğünde değerlendirme yapacak kişinin araç konusunda yeterli donanıma sahip olması; araçta ilerleyen süreçte ortaya çıkabilecek sorunları minimuma indirgemektedir.

Bu anlamda ekspertiz ihtiyaçlarınız için, otomotiv sektöründe uzun yıllara dayanan tecrübesi ile otomobil satın almak isteyen herkesi ikinci el araç sahibi olan Tanoto 2.el ailesine her zaman güvenebileceğinizi hatırlatırız.

Tanoto 2’de yer alan ikinci el araç ilanlarının tümü yayınlanmadan önce Tanoto ekspertiz kontrolünden geçirilmekte ve alanında yetkin eksperler tarafından değerlendirilerek alıcılara detaylı bir oto ekspertiz raporu sunulmaktadır.

Araç Ekspertiz Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç ekspertiz raporu sorgulama işlemi, ikinci el bir araç almadan önce önemli bir adımdır. Bu işlem, aracın teknik durumu hakkında kritik bilgiler sunar ve alıcıya güvenli bir satın alma yapma imkanı sağlar. Araç ekspertiz raporu sorgulamak için genellikle aracın plakası veya şasi numarası gibi tanımlayıcı bilgilere ihtiyaç vardır. Bu bilgilerle birlikte, resmi web siteleri veya özel ekspertiz firmalarının çevrimiçi platformlarını kullanarak raporunuzu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda, aracın geçmişi, hasar kayıtları, bakım geçmişi ve daha fazlası hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu bilgiler, güvenli ve bilinçli bir araç alımı yapmanıza yardımcı olacaktır.

İkinci El Araç Sektöründe Ekspertiz Raporunun Önemi

İkinci el alım işlemlerinde ekspertiz raporu almak, alıcılarda güven oluşturması açısından son derece önemlidir. Çünkü daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi araçta gözle görünmeyen hasarlar, eksperlerin yaptığı incelemeler sonucunda tespit edilerek ekspertiz raporunda sunulabilmektedir.

Bu da aracın değerinin düşmesine neden olabileceği gibi aracı satın almak isteyen kişiyi ileride karşısına çıkabilecek maddi ve manevi zararlardan korumaktadır.

Bu nedenle halihazırda zorunlu tutulan ikinci el araç ekspertiz raporunu mutlaka alanında uzman kişilerden almalı, olası sorunlara karşı kendinizi ve araç satın almak üzere ayırmış olduğunuz bütçeyi korumalısınız.

Sizler için hazırlamış olduğumuz yazımızda, araç ekspertiz raporu nedir sorusunu ayrıntılı olarak yanıtlamaya çalıştık. İkinci el araç ihtiyaçlarınız için tüm marka ve model ikinci el araçların yer aldığı Tanoto2 ailesini tercih edebilir; Tanoto ekspertiz hizmeti için iletişim formunu doldurabilirsiniz.

Eğer yeni bir araç satın almak için krediye ihtiyacınız var ise İkinci El Araç Kredisi En Kolay Nasıl Alınır? başlıklı yazımızdan bu konuya dair bilmeniz gereken tüm ayrıntıları öğrenebilirsiniz.