Bir Araçta Değişen Parça Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Peki arabada değişen parça nasıl anlaşılır? Araçta bulunan tüm parçaların orijinal olduğundan emin olunması, zannedildiği kadar önemli midir?

İkinci el araç ihtiyaçlarında çözüm ortağınız Tanoto 2 ailesi olarak sizler için hazırlamış olduğumuz içeriğimizde, otomobillerde parça değişimi konusunu mercek altına alıyoruz. Yazımızı sonuna dek okuyarak, bu konu ile ilgili merak ettiklerinizi tüm ayrıntılarıyla öğrenebilirsiniz.

Buna ek olarak, ikinci el araç satın almak isteyenlerin merak ettiği bir başka konu olan aracın kilometresinin düşürülmesine dair ayrıntılı bilgi edinmek için Araçlarda Kilometrenin Düşürüldüğü Nasıl Anlaşılır? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Otomobillerde Değişen Parça Nasıl Anlaşılır?

Büyük çaplı bazı kazalar, aracın orijinal parçalarının hasar almasına neden olabilir. Eğer otomobil parçalarında oluşan hasar oranı yüksek ise bazı oto tamircileri hasar alan parçaları yedek parçalar ile değiştirmektedir.

Bununla birlikte ne yazık ki bazı durumlarda araç sahipleri otomobillerini satarken, araçta değişen parça olmasına rağmen tüm parçaların orijinal olduğu konusunda ısrarcı olmaktadırlar.
Bu nedenle ikinci el araç satın almadan önce, beğendiğiniz aracın hem dış görünüşüne hem de mekanik aksamlarına dair gerekli kontrolleri yapmak, ilerleyen süreçte karşılaşabileceğiniz sorunları minimuma indirecektir.

Öte yandan, otomobillerde boya ve parça değişiminin alıcılara aracın hasarlı olup olmadığına dair bilgi veren en önemli ayrıntılar arasında yer aldığının altını çizmekte fayda var. Peki, araçta değişen parça sorgulama nasıl yapılır? İşte yanıtı!

Araçta Bulunan İzlerin İncelenmesi

Kir ya da su izleri, henüz yeni ve çok kullanılmayan araçlarda dahi belirgin bir şekilde kendisini gösterebilmektedir. Aracın aldığı herhangi bir darbe sonucunda parça değişikliğine gidilmiş ise bunu su izlerini takip ederek anlamak mümkündür. 

Aracın iki farklı parçasının birleştiği bölümlerde veya vidalı bağlantı bölgelerinde oluşan kir ve su izlerinin diğer bölümlere nazaran belli belirsiz olması, araçta parça değişimi yapılmış olduğu ihtimalini güçlendirir.

Metal İzlerinin İncelenmesi

Değişen parça nasıl anlaşılır sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da, otomobilde bulunan metal izlerinin incelenmesidir. Araçta parça değişikliği yapan kişiler bu konuda uzman olsalar dahi ister istemez değişim esnasında, ilgili bölümde irili ufaklı çizilmeler oluşacaktır.

Bu nedenle otomobilin tüm bölümlerinin ayrıntıları ile incelenmesi kritik öneme sahiptir. Hem metal izlerinin hem de kir ve su izlerinin bazen gözle görülemeyecek denli küçük ya da uzman olmayan biri tarafından anlaşılmasının zor olması nedeniyle, parça değişimine dair en doğru yanıtı eksper uzmanından öğrenebileceğinizi de belirtelim.
Çünkü araç eksperleri incelemelerini profesyonel cihazlarla yapmakta, bu da elde edilen sonuçların doğru olma ihtimalini arttırmaktadır.

Eksper incelemelerine ve ekspertiz raporuna dair ayrıntılı bilgi edinmek için mutlaka, Araç Ekspertiz Raporu Nedir? Nasıl Alınır? başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Parça Renklerinin Kontrol Edilmesi

Araçlarda, herhangi bir nedenden dolayı parça değişikliği yapılması durumunda yeni gelen parça siyah olur. Parça değişikliği yapan bazı ustalar ise parçanın boyanması esnasında değişiklik yapılacak alanı da boyamaktadır.

Bunu anlamanın yolu hiç şüphesiz aracın detaylı olarak incelenmesidir. Eğer aracın bir bölümünü incelediğinizde renk farklılıkları ile karşılaşıyorsanız bu durumda aracın ilgili bölümünde parça değişikliğine gidildiğini anlayabilirsiniz.

Kabin İçerisinde Değişen Parça Nasıl Anlaşılır?

Bir otomobilin mekanik aksamlarına ek olarak, kabin içerisinde bulunan parçalarında da değişiklik yapılabildiği bilinmektedir. Aracın kabin bölümünde yer alan parçalarda herhangi bir yanık, kesik, sökülme ya da çizilme oluşması durumunda hasar gören parçalar değiştirilebilir.

Parçalarında herhangi bir değişiklik olup olmadığını anlamak için araç kabinleri detaylı olarak incelenmeli ve mevcut kabin ile orijinal kabin arasındaki tasarım farklılıkları karşılaştırılarak gözden geçirilmelidir.

Eğer araçta dikiş izi ya da doku farklılığı var ise bu durumda kabin içerisindeki parçalarda değişiklik yapılmış olma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Araçta Orijinal Olmayan Yedek Parça Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Parça değişimi yapılan araçlarda, orijinal parçalar kullanılabildiği gibi yan sanayiden de parça tedariği yapılabilir. Değişen parçaların orijinal olmaması ise araçlarda çok ciddi sorunlara yol açabildiği gibi aracın kullanım ömrünü de kısaltmaktadır.

Peki bir aracın aldığı herhangi bir hasar sonucunda araçta onaysız parça kullanıldığını anlamak mümkün müdür? Otomotiv sektöründe yer alan hemen hemen tüm markalar, ürettikleri parçaların orijinal olduğunun anlaşılması için belirli bölümlerine çeşitli işaretler yerleştirmektedir.

Genellikle parçaların dışarıdan görülmesi mümkün olmayan kısımlarında bulunan bu işaretler, ancak eksper uzmanlarının kontrolü sonrasıda anlaşılabilir. 

Araçlarda Parça Değişimi Neden Önemlidir?

Bir aracın almış olduğu hasar sebebiyle boyanması ya da parçalarının orijinal parçaları ile değiştirilmesinin aslında aracın değerini önemli ölçüde düşüren büyük bir sorun olmadığını söylemek mümkün.

Bununla birlikte ne yazık ki bazı yetkili servisler, araçlarda ağır hasar kaydı oluşmasını engellemek için hasar gören parçayı orijinal versiyonuna çok benzeyecek şekilde onarabilmektedir. Bu da uzun vadede hem trafik güvenliğini tehlikeye atacak bir kazaya kapı aralayabilir hem aracın değer kaybetmesine neden olabilir.

Buna ek olarak, araçlarda parça değişimini önemli kılan bir başka detay da hasarlı parçaların orijinal olmayan yedek parçalar ile değiştirilmesidir. Daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi bu durum, ilerleyen süreçte araç ile alakalı çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Son olarak satın almak istediğiniz aracın parçalarının orijinal olup olmadığını ve araçta parça değişimi yapılıp yapılmadığını öğrenmenin en güvenilir yolunun, eksper uzmanlarından bir ekspertiz raporu almak olduğunun tekrar tekrar altını çizmekte fayda var.

Bu doğrultuda Tanoto 2'de bulunun araç ilanlarının, ikinci el araç arayışında bulunan kişilerle buluşmadan önce araçların tümünün Tanoto ekspertiz kontrolünden geçtiğini de hatırlatalım.
İkinci el araç ihtiyaçlarına hızlı ve güvenilir çözümler sunan Tanoto 2.el ailesi olarak hazırladığımız içeriğimizde, araçlarda değişen parça nasıl anlaşılır konusunu tüm ayrıntıları ile ele almaya çalıştık. Umuyoruz ki içeriğimiz ikinci el araç satın almak isteyen kişilerin aklındaki soru işaretlerini gidermeye yardımcı olmuştur.