Araçlarda Kilometrenin Düşürüldüğü Nasıl Anlaşılır?

Otomotiv piyasasında ikinci el araç satın almak isteyen kişilerin maruz kaldığı durumlardan biri olan kilometre düşürme, aracın kilometre sayacında yapılan değişiklik olarak ifade edilebilir. Genellikle kilometre değeri düşük olan araçların satış fiyatının daha yüksek olması nedeniyle yapılan bu hukuksuz işlemin satıcıya cezai sorumluluklar getirdiğini de belirtmekte fayda var.
İkinci el araç ihtiyaçlarına yanıt veren Tanoto 2 ailesi olarak, sizler için hazırlamış olduğumuz yazımızda kilometre düşürme nasıl anlaşılır sorusunu tüm ayrıntıları ile yanıtlıyoruz. Yazımızı sonuna dek okuyarak aracını olduğundan daha yüksek değerde satan araç sahiplerinden kendinizi koruyabilir, araç alışverişinizi güvenilir bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz.

Buna ek olarak, istediğiniz aracı satın almak için bütçeniz yetersiz ise araç satın almak isteyen kişiler için sunulan kredi fırsatlarından da yararlanabilirsiniz. İkinci El Taşıt Kredisi En Kolay Nasıl Alınır? başlıklı içeriğimiz, bu konuya dair bilmeniz gereken tüm detayları öğrenmeniz konusunda size katkı sağlayacaktır.

Araçta Kilometre Düşürme Nasıl Anlaşılır?

Bir aracın çalışmasını sağlayan tüm parçalarının bir kullanım ömrü vardır. Bu doğrultuda, zaman içerisinde kullanıma da bağlı olarak aracın eskisinden daha düşük bir performansla çalışacağı düşünülebilir.
Bu nedenle ikinci el araç satın alan kişiler için aracın kilometre değerinin orijinal olup olmadığı ve kaç olduğu kritik öneme sahiptir. Tabii bu noktada aracın markası ve modeli kıstas alınmalı ve alıcılar değerlendirmelerini bu ölçütlere uygun biçimde yapmalıdır.

Bir aracın kilometresinin düşürülüp düşürülmediğini anlamanın belli başlı yöntemleri olduğu söylenebilir. O halde dilerseniz gelin, sözü daha fazla uzatmayalım ve araçta kilometre düşürme nasıl anlaşılır sorusuna bir yanıt bulalım.

1. Yetkili Servis Kayıtlarının İncelenmesi

Satışa konulan bir aracın üretiminden bugüne dek gitmiş olduğu yetkili servis kayıtları, aracın genel durumu hakkında önemli bir belirleyici kaynaktır. Bu doğrultuda eğer satın almak istediğiniz ikinci el aracın kilometresinin orijinal olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız aracın servis kayıtlarını incelemenizi tavsiye ederiz.

Servis kayıtlarını incelerken aracın periyodik bakım evraklarına ayrıntılı bir biçimde göz atmayı ve girmiş olduğu bakımlarda aracın hangi kilometrede olduğuna bakmayı unutmayın.

2. Motor Performans Ölçümünün Yapılması

Motor performans ölçümü, bilgisayar destekli Dyno test cihazı aracılığı ile aracın güncel motor değerinin fabrika çıkış değerleri ile karşılaştırıldığı bir performans testidir. Dyno test olarak da bilinen motor performans testi sonucunda ortaya çıkan rakamlar, eğer satıcı tarafından belirtilen rakamlardan çok daha düşük ise akıllara aracın kilometre değeri ile oynanmış olma ihtimali gelmelidir.

3. Tramer Sorgulaması

Bir aracın kilometre değerini görmenin alternatif bir yöntemi de aracın tramer kaydını incelemektir. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltılmış hali olan TRAMER sisteminde, tüm motorlu ve motorsuz taşıtların geçmişe dönük sigorta, hasar ve kaza bilgileri kayıt altında tutulmaktadır.

Bir aracın kilometre değerini anlamak adına beğendiğiniz aracı satın almadan önce bu araca ait tramer kayıtlarını, aracın şasi ve plaka numaraları ile sorgulamanızı öneririz.

4. Araç Donanımının İncelenmesi

İkinci el araç satın alırken kritik öneme sahip olan bir diğer konu da aracın iç ve dış donanımının detaylı olarak incelenmesidir. Güvenli bir sürüş deneyimi için trafiğe çıkan tüm araçların hem mekanik anlamda hem de dış görünüş olarak iyi durumda olması hayati önem taşımaktadır.

Bu doğrultuda, ikinci el araç satın almadan önce alıcıların yapacağı incelemeler, araçlarda kilometre değerinin düşürülüp dürüşürülmediğine dair de fikir oluşturur.

5. Muayene Kayıt Bilgilerinin Sorgulanması

Araçlarda kilometre sorgusu yapmanızı sağlayacak bir diğer yöntem de araca ait kayıtlı muayene bilgilerinin incelenmesidir. Türkiye’de TÜVTÜRK Muayene İstasyonları’nda yapılan araç muayenelerinin kayıtlarını TÜVTÜRK sistemi üzerinde bulmak mümkündür.
Ek olarak bu noktada, TÜVTÜRK muayene kayıtlarının yalnızca 2013 yılı ve sonrasını kapsadığını da belirtelim.

6. Lastik Kullanımının Değerlendirilmesi

Tüm araçların lastikleri, zaman içerisinde aşınmakta ve değişime ihtiyaç duymaktadır. Bu doğrultuda eğer satın almak istediğiniz aracın kilometresi düşük olmasına rağmen dört lastiğinin de aşınma miktarının yüksek olduğunu gözlemlediyseniz bu durumda aracın size bildirilen kilometre miktarının orijinalinden farklı olduğundan şüphelenebilirsiniz.

7. PTT Üzerinden (HGS) Kilometre Değerinin Sorgulanması

Araçlarda kilometre değerinin düşürülüp düşürülmediğini anlamanın bir diğer yolu da HGS ekranından yapılan sorgulamalardır. Satın almak istediğiniz aracın şasi numarasını ya da plaka numarasını ilgili sisteme girdikten sonra saniyeler içerisinde aracın 24 Temmuz 2013 tarihinden sonraki güncel kilometre değerine ulaşabilirsiniz.

8. Ekspertiz Raporunun Alınması

Araçlarda kilometre düşürme nasıl anlaşılır sorusuna verilebilecek en güvenilir yanıtlardan bir tanesi de ekspertizler tarafından incelemeler sonunda sunulan raporlardır. Satın almak istediğiniz araca dair pek çok bilgiyi bir arada bulabileceğiniz ekspertiz raporları, güvenli bir alışveriş deneyiminin de ilk adımını oluşturur.
Bu doğrultuda eğer aklınızda satın alacağınız aracın kilometre bilgisi ile ilgili ya da daha başka özellikleri ile alakalı soru işaretleri var ise sorularınızı bir oto ekspere yönelterek yanıt bulmanızı tavsiye ederiz.

Araç ekspertiz raporuna dair bilmedikleriniz ve ikinci el araç alma sürecinde işinizi kolaylaştıracak ayrıntılar için bu konuyu ayrıntılı olarak ele aldığımız Araç Ekspertiz Raporu Nedir? Nasıl Alınır? başlıklı yazımızı mutlaka incelemelisiniz.

Bu yazımızda sizler için araçlarda kilometre düşürme nasıl anlaşılır sorusunu 8 farklı madde ile yanıtladık. Umuyoruz ki yazımız, ikinci el araç satın alma sürecinde sizler için güzel bir bilgi kaynağı olmuştur.

Öte yandan Tanoto 2’de bulunan tüm araç marka ve modellerinin, satışa sunulmadan önce detaylı bir ekspertiz kontrolünden geçirildiğinin de altını çizelim. Bu doğrultuda Tanoto 2. el’den satın alacağınız tüm araçların kilometre değerinin de orijinal olduğundan emin olabilirsiniz.