Konsinye Satış Ne Demek? 5 Maddede Konsinye Araç Satışı

İkinci el araç satışında güvenin adresi Tanoto 2 ailesi olarak, sizler için hazırladığımız içeriğimizde konsinyeli satışa dair merak edilen ve bilinmesinin faydalı olacağını düşündüğümüz noktalara ışık tutuyoruz.

Buna ek olarak, ikinci el araç satışında önemli bir yere sahip olan ekspertiz kontrolleri ve ekspertiz raporuna dair merak ettikleriniz için Araç Ekspertiz Raporu Nedir? Nasıl Alınır? başlıklı yazımızı mutlaka incelemenizi tavsiye ederiz.

Konsinye Satış Ne Demek?

Konsinye satış ne demek sorusunun yanıtını en basit hali ile ifade etmek gerekirse, mülk sahibinin yine satıcısı olarak kalması koşulu ile bir malın satışa çıkarılması için bir başkasına emanet olarak verilmesi şeklinde açıklamak mümkün.

Konsinyeli satış uygulaması aslında bir işletmeye gönderilen ürün veya malın, dönemin piyasa fiyatlarına uygun olarak satışa sunulması için yapılmaktadır. Bu doğrultuda konsinyeli satışlarda satışa sunulan ürünlerin, yiyecek; kitap; kıyafet; aksesuar; ev ya da araç olabileceğini söylemek mümkün.

Konsinyeli satışlarda, mülkünü satmak üzere üçüncü kişi ya da firmalara teslim eden kişiler “konsinyatör” olarak adlandırılırken bu mal ya da ürünleri satışa çıkaran kişi ve işletmeler ise “konsinye” şeklinde ifade edilmektedir.

Konsinyeli satış uygulamalarında konsinyelerin yaptığı işin bir diğer açıklamasının, ilgili malın ya da ürünün satışı için aracılık yapmış olması olduğunu söylemek zannediyoruz ki yanlış olmaz. Bu anlamda konsinye ürünün sahibi tarafından satışa çıkaracak kişi veya şirketlere verildikten sonraki süreçte güvenliğinden konsinyeler sorumlu olmaktadır.

Daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi konsinyeler giyilebilir eşyalar ya da kitaplar olabileceği gibi motorlu taşıtlar da olabilmektedir. Eğer satışa çıkarılan mal bir araç ise araçlarını konsinye bırakan kişiler, daha hızlı satılmalarını sağlamak adına showroomlarda sergilenmesine izin verebilirler.

Konsinye satış ne demek sorusunu yanıtladık. Peki konsinye satış işlemleri araçlar üzerinden yapıldığı takdirde hangi konulara dikkat edilmelidir? Gelin ilk önce konsinye araç nedir sorusuna sonra da konsinyeli araç satışı hakkında bilinmesi gerekenleri yanıtlayalım.

Konsinye Araç Nedir?

Konsinye satış ne demek sorusunu cevapladıktan sonra konsinye araç nedir sorusunu da yanıtlamak, aracını konsinye usulü satışa çıkarmak ya da kiralamak isteyen fakat bu konuda bilgi eksikliğinden kaynaklı olarak kararsızlık yaşayan kişilere yardımcı olacaktır.

Konsinye araç nedir sorusu, ruhsatta sahibi olarak görünen kişi tarafından; araç alımı, satışı ya da kiralaması yapan firmalara emanet olarak bırakılan araçlar olarak yanıtlanabilir.
Araç alım satım işlemlerini oldukça pratik hale getiren konsinye araç satışı, güvenilir firmaların şubelerinde ve showroomlarında yapıldığı takdirde son derece avantajlı bir hizmettir. 
Diğer konsinye ürünlerde olduğu gibi konsinye araçlar da yalnızca bir süreliğine satışa çıkaran firmalara teslim edilmektedirler. Bu süre aşılmış olmasına rağmen eğer henüz aracın satış işlemleri gerçekleşmedi ise tarafların anlaşması sonrasında süre uzatılabilir ya da sonlandırılabilir.

Aracını satmak isteyen fakat hayatın yoğun temposunda araç satış işlemleri ile uğraşacak yeterli vakti bulamayan kişilerin büyük bir kısmı, günümüzde popülerleşen bir satış uygulaması olan konsinyeli araç satışını tercih etmektedirler.

Bu sürecin hem konsinye araç alan hem de aracını konsinye olarak bırakan kişiler için daha sorunsuz işlemesi adına konsinyeli araç satışının nasıl yapıldığını açıklamak da faydalı olacaktır.
Peki ama otomobillerin konsinye satışlarında, araç sahiplerinin dikkat etmesi gerekenler nelerdir? İşte 5  maddede yanıtı!

Konsinye Araç Satış Sisteminin  5 Önemli Noktası

Konsinye satış işlemi, hem satış işlemlerini gerçekleştiren hem de malını satmak isteyen kişiler için pek çok avantajı olan bir uygulamadır.

Öte yandan, konsinye araç satış işlemlerine karşı bazı kitleler ön yargılı yaklaşıyor olsa da bu konuya dair akıllardaki soru işaretlerini gidermek hiç şüphesiz bu olumsuz bakış açısını  kırmaya da yardımcı olacaktır. İşte güvenilir bir konsinye araç satışı için bilmeniz gerekenler…

1. Sözleşme ve Anlaşmalar

Konsinye araç işlemleri her iki tarafın da haklarını korumak amacıyla, tarafların karşılıklı olarak imzaladıkları bir anlaşma ya da sözleşme ile gerçekleştirilmelidir.

2. Piyasa Koşullarına Uygun Fiyatlandırma

Konsinye araç satışı ile ilgili araç sahiplerinin aklında soru işareti yaratan en önemli konulardan bir tanesi de konsinye satışlarda otomobillerinin gerçek değerinde satılıp satılmayacağıdır.
Güvenilir kişi ve firmaların konsinye olarak tercih edilmesi durumunda, konsinye satış için bırakılan araçların  markası, modeli ve taşıdığı özellikler değerlendirilerek araçlar günün koşullarına en uygun fiyat aralığında satılmaktadır.

3. Ekspertiz Süreçleri

Konsinye olarak satışa konulmak istenen aracın, satış için uygun özellikler taşıyıp taşımadığını tespit etmek ve fiyatlandırmasını en doğru biçimde yapmak amacıyla araç detaylı bir ekspertiz kontrolünden geçirilmelidir.

Ekspertiz muayenesinde eğer araçta gözle görülemeyen herhangi bir arıza var ise bunlar ortaya çıkartılabilmekte böylelikle alıcılar için daha güvenilir bir satış süreci gerçekleştirilmektedir.
Eğer aracınızı yakın zamanda satmak niyetinde iseniz Muayenesi Olmayan Aracın Satışı Yapılabilir Mi? başlıklı yazımızı mutlaka incelemenizi öneririz.  

4. Faturalandırma Sistemi

Konsinye araçların satışında faturalandırma sistemi, aracı satın alan kişiye aracın teslim edildiği tarih itibari ile en çok yedi gün içerisinde kesilmesi üzerine kurgulanmaktadır.

5. Konsinye Araç Satışından Cayma

Eğer aracın resmi sahibi, aracın uzun zamandır satılmamasından ya da daha farklı bir nedenden dolayı konsinyeli araç satışını durdurmak istiyor ise konsinyeden halihazırda emanet olarak bıraktığı aracın iade edilmesini talep edebilmektedir.

Konsinye, araç üzerinde herhangi bir sahiplik hakkı iddia edemeyeceği için aracın teslimini yapmakta zorunludur.

Sizler için bu yazımızda konsinye satış ne demek sorusunu yanıtlayarak konsinye araç satışına dair bilmeniz gereken tüm ayrıntıları listeledik. Eğer aracınızı satmak istiyorsanız fakat satış sırasında ve sonrasında karşınıza çıkacak uzun işlemler aklınızda soru işaretlerine neden oluyor ise aracınızı güvendiğiniz bir otomotiv firmasına konsinye olarak bırakabileceğinizi belirtelim.
Bu doğrultuda aracınızın konsinye satışı için güvenilir bir firma arayışındaysanız hızlı ve güvenilir bir satış süreci için Tanoto2'nin konsinye satış hizmetinden faydalanabilirsiniz. 
Son olarak, otomotiv dünyasına dair merak ettiklerinize yanıt verdiğimiz diğer içeriklerimiz için blog sayfamızı sık sık ziyaret etmeyi unutmayın!