Muayenesi Olmayan Aracın Satışı Yapılabilir Mi?

İkinci el araç satın alırken, aracın fiziki durumu; herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı; hasar kaydının olup olmadığı veya mekanik aksamlarının doğru çalışıp çalışmadığı, satın alma kararını etkileyen temel noktalar arasında yer almaktadır.

Sözünü etmiş olduğumuz tüm bu soru işaretlerinin, bir aracın trafiğe çıkmasında herhangi bir sakınca olup olmadığını kanıtlayan araç muayenelerinde giderildiğini göz önünde bulundurursak; aracını satacak ya da yeni bir araç satın alacak kişiler için muayenesiz araç satışı ile yeterli bilgiye sahip olması kritik öneme sahiptir.

Peki muayenesi yapılmamış bir aracın satışı mümkün müdür? Araç satışından önce muayene neden önemlidir? Bir aracın satışına engel olan durumlar neler olabilir?
İkinci el araç alım ve satımında güvenin adresi Tanoto2 ailesi olarak bu içeriğimizde hem aracını satmak hem de yeni bir araç satın almak isteyenler için kritik öneme sahip olan muayenesi olmayan araç satışı yapılır mı sorusunu yanıtlıyoruz.

Muayenesiz Araç Satışı Mümkün Mü?

Araç muayenesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince araç sahipleri için zorunlu tutulan ve her iki yılda bir tekrar edilmesi gereken, rutin araç kontrollerin geneline verilen addır.
Araç muayenelerinde, motorlu taşıtların trafiğe çıkmaları için gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları kontrol edilmekte; bu gerekliliği karşılayamayan araçların trafikten men edilmektedir. Bununla birlikte muayene tarihi geçmesine rağmen muayeneye girmeyen ya da risk taşıdığı için muayene tekrarına girmesi zorunlu tutulan bir aracı trafiğe çıkaran araç sahibine de para cezası verilmektedir.

Ülkemizde TÜVTÜRK Muayene İstasyonları’nda yapılan fenni muayenelerin, ticari araçlar için; her yıl binek araçlar için ise iki yılda bir tekrarlanması kanunen zorunlu tutulmuştur. Bu doğrultuda muayenesi olmayan araç satışı yapılabilir mi sorusuna verilecek yanıt da olumsuzdur.
Araç sahipleri, otomobillerini satışa çıkardıklarında aracın fenni muayenelerinin yaptırılmış olması ve araçta herhangi bir kusur bulunmadığı belgelerle ispat edilmiş olmalıdır. Çünkü, araç alım ve satımında gerekli olan noter satış belgesi ancak aracın muayeneleri tam olduğunda alınabilmektedir. Bu nedenle muayenesiz araçların satışında devir işlemlerinin tamamlanması mümkün olmamaktadır.

Bu doğrultuda, aracını satmak isteyen kişilerin, ruhsat sahibi oldukları araç için TÜVTÜRK üzerinden muayene randevusu almaları ve gerekli ücreti ödedikten sonra araçlarını trafiğe çıkarmalarında herhangi bir kusur olup olmadığını kontrol ettirmeleri gerekmektedir.

Eğer araçta herhangi bir sorun var ise bu sorunlar yazılı bir belge aracılığı ile araç sahiplerine bildirilmektedir. Aracın fenni muayeneden geçmesi için bu belgede yer alan sorunlar giderildikten sonra tekrar muayeneye götürülmesi ve aracın trafiğe çıkmasında herhangi bir sakınca bulunmadığına ilişkin muayene raporu alınmalıdır.
Muayenesi olmayan aracın satışı yapılabilir mi sorusuna ilişkin vermiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda, araç satışı yapmadan önce aracın fenni muayeneden mutlaka geçmesi gerektiğinin ve satış için gerekli olan tüm belgelerin tam olması gerektiğini söylemek yanlış olmaz.

Bununla birlikte ikinci el araç satın almak isteyen kişilerin de bir aracın satışından önce aracın fenni muayeneye girdiği son tarihin ve muayene sonunda verilen belgelerin kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir.

Peki ikinci el araç satın almadan önce aracın fenni muayenenin yaptırılmış olması neden önemlidir? Muayenesi olmayan aracın satışın mümkün olup olmadığına dair gerekli bilgilendirmeleri yaptıktan sonra dilerseniz bu konuyu da mercek altına alalım.

İkinci El Araçların Muayeneden Geçmesi Neden Önemlidir?

İkinci el araç satın almadan önce yaşanabilecek maddi riskleri ortadan kaldırmak adına bazı konulara dikkat etmek gerekmektedir. Aracın muayeneden geçmiş olması ve ekspertiz raporunun güvenilir olması, araç satın alacak kişilerin satın alma kararını etkileyen temel konular arasında gösterilebilir.

Satışa sunulan bir aracın TÜVTÜRK Muayene İstasyonları’nda yapılan araç muayenesinden geçmiş olması önemli ve zorunludur. Bir aracın fenni muayeneden geçmesinin neden önemli olduğunu ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: Fenni muayenede araç üzerine kayıtlı herhangi bir borç olup olmadığı sorgulanmaktadır. Muayeneden geçmiş bir aracın ödenmemiş trafik cezası ya da Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu bulunmadığından emin olunabilir.

Araç fenni muayenelerinde ruhsat kontrolü yapıldığından aracın renginin ruhsatta yazandan farklı olması ya da teknik özelliklerinin ruhsattakinden farklı olması mümkün değildir.
Aracın fren ve aydınlatma sistemlerinde herhangi bir kusur olması durumunda araç muayeneden geçemez. Bu doğrultuda araç ile trafiğe çıkıldığında ortaya çıkabilecek maddi ve hayati riskler önceden önlenmiş olur.

Araç muayenelerinde bunların yanı sıra aracın tüm noktalarının kontrol edilmiş olması, ikinci el araç satın alacak kişilerde güven oluşturmakta; satın alma sürecinin sorunsuz bir biçimde tamamlanmasına yardımcı olmaktadır.

Muayenesi olmayan aracın satışı yapılabilir mi sorusuna yanıt bulduğumuz içeriğimizde, bir Tanoto markası olan Tanoto 2. El ailesi olarak her marka aracın ikinci el araç alım, satış, takas ve kredilendirme ihtiyaçlarınızın tamamında uzman kadromuz ve müşteri odaklı hizmet anlayışımız ile sizlerin yanında olduğumuzun da altını çizelim. Araç satın almak istiyorsanız İletişim Formu’nu doldurarak size en uygun araç markasını ve modelini bulmamız noktasında bize yardımcı olabilirsiniz.